About
Το Flora Prespae Database αποτελεί καρπό του έργου “Δημιουργία βάσης δεδομένων για τη χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών”, συνολικού προϋπολογισμού 49.500,00€, το οποίο υλοποιείται από την Εταιρία Προστασία Πρεσπών και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2021», του Άξονα Προτεραιότητας 3: “Συμμετοχικότητα Πολιτών – Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες”.
Το έργο ανήκει στο θεματικό πεδίο ‘Βιοποικιλότητα’ (A.4.1. Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων και των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας & Α4.2. Σχέδια διαχείρισης και δράσεις αντιμετώπισης ξενικών ειδών) ενώ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα βασίστηκε σε κατατεθειμένη πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών σε ανοιχτό διαγωνισμό του Πράσινο Ταμείο η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση του Πίνακα Αξιολόγησης -ανάμεσα σε 45 προτάσεις- λαμβάνοντας συνολική βαθμολογία 88/100.
Επιγραμματικά, και μέσω της δημιουργίας της Flora Prespae Database αλλά και του Flora Prespae Database App, στόχοι του έργου είναι:
- Ο εντοπισμός των “θερμών σημείων” φυτοποικιλότητας εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών ώστε να πραγματοποιηθεί καλύτερος σχεδιασμός των επιπέδων προστασίας αλλά και αναδιαμόρφωση των διαχειριστικών μέτρων.
- Η χαρτογράφηση και ο εντοπισμός των περιοχών που φιλοξενούν τους μοναδικούς σε εθνικό επίπεδο πληθυσμούς σπάνιων ειδών αλλά και ο εντοπισμός των περιοχών με απουσία χλωριδικών δεδομένων για την προτεραιοποίηση των εργασιών πεδίου.
- Η χαρτογράφηση της εξάπλωσης ξενικών και χωροκατακτητικών ειδών ώστε να κατανοηθούν τα πρότυπα εξάπλωσης με στόχο την καθοδήγηση σχεδίων δράσεις για την αντιμετώπισης τους.
- Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων η οποία θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να παρέχει ακριβή επιστημονικά δεδομένα γύρω από την μελέτη τόσο των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όσο και των αλλαγών στις χρήσεις γης.
- Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των αρμόδιων αρχών και φορέων της περιοχής γύρω από ζητήματα χλωρίδας και προστασίας του περιβάλλοντος.
- Η διάδοση του μοντέλου της επιστήμης της κοινότητας και η άμεση εμπλοκή και ενεργοποίηση των παιδιών και των νέων της Πρέσπας για τον συνεχή εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων.